• Voor het jaar 2020, het zevende al weer in de geschiedenis van SymCo, stonden veel projecten op stapel en het uitrollen daarvan werd vol goede moed ter hand genomen. Als eerste werd Mahlers 4e symfonie ingestudeerd onder leiding van Jos Schroevers. Het orkest was al halverwege, de choreografie van Marleen Hendrickx was ingestudeerd door de danseressen, sopraan Sang Mee had één keer met ons gerepeteerd en intussen werkten de leerlingen van het OLV aan hun bijdrage: een eigen compositie van zowel een leerling als van muziekdocent Peter Denissen, die de leiding had over het geheel en met name de schoolband. Mark Pareyn maakte tevens een film, die met talloze berglandschappen precies aansloot bij het langzame deel uit Mahlers Vierde. Alle lichten stonden op groen, maar na de invoering van de maatregelen rond corona, waarbij moest worden uitgegaan van maximaal 100 man publiek en maximaal 30 musici op het podium, bleek het project onuitvoerbaar. Ook moest de Grote Kerk Breda op slot: onze beoogde locatie.

 • Op 4 mei zou SymCo in Dongen onder leiding van Rick Muselaers het requiem van Mozart uitvoeren, als onderdeel van de Dodenherdenking. Op het allerlaatste moment werd ook dit geannuleerd, terwijl alle musici elkaar al gevonden hadden.

 • Speciaal voor kinderen zou in het Chassé Theater zou op 17 mei niet alleen Carnaval des animaux van Saint-Saëns maar ook Het olifantje Babar van Poulenc worden uitgevoerd, nog wel met Edwin Rutten als verteller! Ook hiervoor werd met grote inspanning een speciaal orkest samengesteld dat deze keer geleid zou worden door Paul De Meyer, voormalig viooldocent van Nieuwe Veste. Ook het prachtige beeldmateriaal was verzameld om er een betoverend geheel van te kunnen maken. Het mocht echter niet baten, want de maatregelen dwongen ons de voorbereidingen stop te zetten.

 • Voor 8 november lag al een jaar lang het plan klaar voor een ode aan Beethoven, aanvankelijk met Cappella ex Occasione van Ruben de Grauw en met acteur Reginald Kluijtmans, in een zeer originele programmering van zelden gehoorde stukken. Ook docent Nieuwe Veste, pianist Guillermo Quintero Rojas was van de partij. Mark Pareyn had bovendien in de lente en vroege zomer al een schitterende film gemaakt van het Markdal. Die zou naadloos aansluiten bij een deel uit Beethovens Pastorale, getiteld Szene am Bach. Als antwoord op de beperkende maatregelen zag SymCo zich genoodzaakt het orkest af te slanken tot 25 strijkers en werd samenwerking met koor en acteur losgelaten. Feitelijk werd het programma totaal omgegooid en stonden alleen bekende werken van Beethoven geprogrammeerd, zoals de genoemde Zesde Symfonie (Pastorale) maar dan met uitsluitend strijkers. Hiervoor moest een speciale partituur gefabriceerd worden, een klus van enkele weken! Toen ons duidelijk werd dat er vrijwel geen publiek mocht komen zijn alle reeds verkochte kaartjes netjes geretourneerd en namen we afscheid van dirigent Samuel Tamarít na een aantal fijne repetities op 4 verschillende locaties (vanwege corona). Bij zo’n annulering is het lastig dat er al is geïnvesteerd in repetities, maar dat een doorstart in 2021 onherroepelijk betekent dat opnieuw moet worden begonnen.

 • Tijdens de zomervakantie lukte het dan toch nog om in 3 tuinen in Breda muziek te brengen voor bewoners (hiervoor bleek meer belangstelling en wij moesten menigeen teleurstellen) en tenslotte waren we net op tijd om in de Waalse Kerk een film op te nemen, bedoeld voor Kerstspecial waarop Surplus alle bewoners heeft getrakteerd. Dit wordt elders op de website in beeld gebracht. Eerste en Tweede Kerstdag is deze door een zeer groot aantal mensen bekeken via kijk-etv.nl, de eigen omroep van Surplus. Onze bijdrage was het Kerstconcert van Corelli en 2 liedjes, die speciaal voor deze gelegenheid werden gearrangeerd voor de 12 strijkers.

 • Dit corona-jaar 2020 heeft emotioneel heel veel teweeg gebracht bij de musici van SymCo, misschien wel juist doordat de projecten niet of nauwelijks konden worden gerealiseerd. Iedereen probeert nu alleen thuis of in kleine ensembles de techniek op peil te houden. Laten we hopen dat de extra solidariteit die het gevolg is van de tegenslag in 2021 verzilverd kan worden in een herkansing van de projecten.
 • Zondagmiddag 23 juni kon jong en oud in Podium Bloos genieten van een bijzonder en geheel nieuwe uitvoering van Peer Gynt op muziek van Edvard Grieg. Actrices Eva Nijs en Loesje Terhorst maakten er een spannend verhaal van en het orkest, onder leiding van Jos Schroevers, wist precies de juiste sfeer te scheppen in het geheimzinnige Podium Bloos. Na afloop mochten kinderen om beurten op de bok om het laatste stukje muziek zelf eens te dirigeren. Wat een feest!

 • Dinsdagavond  10 september werd in de grote zaal van het Chassé Theater in Breda een hartverwarmend concert gegeven: het Verwenzorgconcert, georganiseerd door verzekeringsmaatschappij CZ. Mezzo-sopraan Natasja Hilverink zong een aantal popnummers waar de vonken vanaf spatten, maar er klonken ook klassieke klanken, zoals van Grieg en Handel. Door de fantastische belichting van het podium en de warme reactie van het met lichtjes zwaaiend publiek, dat de grote zaal van het Chassé Theater helemaal vulde, werd het een onvergetelijke middag. Dit was de eerste keer dat SymCo onder leiding van Jos Schroevers zich waagde aan popmuziek en dat smaakt naar meer. Alle nummers waren speciaal voor deze gelegenheid gearrangeerd en klonken als nieuw!

 • Zaterdagmiddag 2 november werd het station van Breda in bezit genomen door honderden zangers en zangeressen die tijdens een enerverende happening van een uur samen het Lacrimosa uit Mozarts requiem uitvoerden. SymCo zorgde voor een soepele begeleiding zodat alle enthousiastelingen binnen een uur en onder de aanstekelijke en zeer deskundige leiding van Caja van der Werff een hechte koorklank wisten te creëren. Het eindresultaat klonk dan ook heel overtuigend, terwijl het toch echt een instant gebeuren was, want veel mensen kenden elkaar nog niet: koorleden uit Breda en omgeving, maar ook passanten. Sommigen zongen voor het eerst in een koor. Dit was verbroedering ten top en reken maar dat dit niet het laatste Pop-Up-Stationskoor zal zijn! 
 • Zaterdag 24 maart vanaf 20.15 uur in de concertzaal van Nieuwe Veste brengen we pianoconcert nr. 1 van Beethoven o.l.v. Geert Schrijvers met Kelvin Grout, piano. Verder Engelse muziek van o.a. Delius  Op dit concert kwam veel publiek af.    (videofragment)    (affiche)

 • Zaterdag 9 juni vanaf 20.15 uur brachten we in Huis van de Heuvel o.l.v. Johan Olof een zeer gevarieerd programma, onder de titel Bouquet de Fleurs, met muziek van Vivaldi, Tsjaikovski, Mendelssohn, Dvorák, Martucci e.a., waarbij een groot aantal instrumenten solistisch naar voren traden, zowel blazers als strijkers. Het idee was om blazers en strijkers elkaar te laten bewonderen door om beurten naar voren te treden in solostukken.  (videofragment) (affiche)

 • Zondag 24 juni creëerden blazers van SymCoBreda in nauwe samenwerking met Nieuwe Veste een voorstelling in de tuin van Kasteel Bouvigne in Breda, als onderdeel van het Zuiderwaterlinie Festival. Hierbij werden dans, muziek, de tuin en zelfs het lopend publiek tot één verrassend geheel gemaakt.

 • Zaterdag 24 november 20.15 uur in Sacramentskerk te Breda werd in samenwerking met het Zuid-Nederlands Concert Koor o.l.v. Rick Muselaers een goed bezochte uitvoering gegeven van het Stabat Mater van Rossini en de Missa pro Populo van Muratori.  Dit werd voorafgegaan door de ouverture La Vestale van Spontini, gedirigeerd door Geert Schrijvers.  (videofragment) (affiche)
 • Zaterdag 1 april vanaf 20.15 in de Grote Kerk Breda een uitvoering van de Messa di Requiem van Verdi, in samenwerking met het Zuid-Nederlands Concert Koor o.l.v. Rick Muselaers. Dit concert trok een groot publiek. (videofragment) (affiche)

 • Zaterdag 17 juni vanaf 20.15 uur in Huis van de Heuvel in Breda bracht SymCo een zeer afwisselend programma o.l.v. Geert Schrijvers. Programma : Mozart – Symfonie nr. 25, Stamitz – klarinetconcert nr. 11 (solist : Moniek Verhijden, klarinet), Beethoven – deel uit Die Geschöpfe des Prometheus, Spontini – ouverture La Vestale. (affiche)

 • Zondag 16 juli vanaf 15 uur in het Grimhuysenpark in Ulvenhout een uitvoering van de Serenade voor Blazers van Dvorák en de Partita van Krommer door de blazers van SymCo o.l.v. Geert Schrijvers

 • Donderdag 21 september vanaf 20.15 uur in de Grote Kerk Breda verzorgden wij de muziek van Breda Zingt voor de Vrede. Symco werd geleid door Geert Schrijvers in muziek van Charpentier, Beethoven, Elgar, Handel, J. Strauss, The Beatles e.d.

 • Zaterdag 7 oktober vanaf 20.15 uur in Huis van de Heuvel een theatrale uitvoering met drie acteurs o.l.v. Geert Schrijvers van Die Geschöpfe des Prometheus. Hier kwam veel publiek op af.(ook op 8oktober in Hilvarenbeek, Hilvaria studio’s) (videofragment) (affiche)

 • Zaterdag 25 november vanaf 20.15 uur in de RK Laurentiuskerk Breda/Ginneken brachten we in samenwerking met het Zuid-Nederlands Concert Koor o.l.v. Rick Muselaers een Engels programma: Saint Nicolas van Benjamin Britten, Two Psalms van Gustav Holst en enkele delen uit de Capriol Suite van Peter Warlock (affiche)
 • Zondag 22 mei 2016 in de Grote Kerk Breda werd het Requiem van W.A. Mozart uitgevoerd in samenwerking met Gemengd Koor Cantabile o.l.v. Ad van Unen. (videofragment)

 • Zondag 26 juni 2016werd o.l.v. Geert Schrijvers de Gran Partita (Serenade nr.10) voor 13 blaasinstrumenten van W.A. Mozart uitgevoerd in het sfeervolle Grimhuysenpark in Ulvenhout.

 • Zaterdag 24 september 2016 in Huis van de Heuvel te Breda, en Zondag 25 september in Hilvaria Studio’s in Hilvarenbeek verrasten wij ons publiek met ons kleurrijke Zomerconcert met muziek van o.a Tarrega (soliste Lotte Brekelmans, gitaar), Sarasate (soliste Marie de Thouars, viool), Soutullo, Vivaldi, Mendelssohn (videofragment Romanza van P. de Sarasate)

 • Zondag 27 november 2016kon een groot publiek in het Chassé Theater genieten van Ein deutsches Requiem, het Schicksalslied en het Andante moderato uit de Vierde Symfonie van Johannes Brahms. Dit adembenemende en grote concert werd gerealiseerd in samenwerking met het Zuid-Nederlands Concert Koor o.l.v. Rick Muselaers. (videofragment) (affiche) 

 • Vrijdag 23 december geven we vanaf 20.30 uur in de Antoniuskathedraal in Breda ons jaarlijks kerstconcert, in samenwerking met Gemengd Koor Cantabile o.l.v. Ad van Unen. Voor het eerst klonk in Breda ‘Lauda per la Natività del Signore’ van Respighi, naast andere, bekendere werken
 • Concert 12 september 2015 vanaf 20.15 uur  in Huis van de Heuvel Breda met muziek van Saint-Saëns (solist Marie de Thouars), Dvorák (solist Bianca Bongers),  Rossini, waarna de symfonie nr. 6, Pastorale, van Beethoven. 

 • Concert 13 september 2015 in Hilvaria Studio’s Hilvarenbeek (herhaling) (videofragment)  (affiche)

 • Concert 20 september 2015 tijdens de Kulturele Amateur Manifestatie met de zesde symfonie, Pastorale, van Beethoven, o.l.v. Geert Schrijvers.

 • Zondag 13 december brengen we een zeer origineel kerstconcert in de Waalse Kerk te Breda, in samenwerking met Koor Odyssee o.l.v. Niels Loose.Onder leiding van Geert Schrijvers brengen we ook  solostukken van Mozart voor viool (Marie de Thouars) en voor fluit (Kim van den Heuvel), naast de prachtige Sinfonia uit het Weihnachtsoratorium van Bach
 • Kulturele Amateur Manifestatie 2014: Muzikaal verhaal voor de kinderen

 • 27 april vanaf 20.15 uur in Huis van de Heuvel Breda : Rossini meets the Saxophone : Symco en het Westlands Saxofoonorkest. SymCo speelde o.a. enkele ouvertures en de Variaties voor klarinet en orkest van Rossini.